Sello hankkiminen lapselle

Sello

sello 3/4

Sello on jousisoitinperheen äänialaltaan toiseksi matalin soitin. Ääniala on matalista bassoäänistä aina korkeisiin viuluääniin asti. Selloa soitetaan pystyasennossa. Soittaja istuu ja pitää selloa jalkojensa välissä. Sello tuetaan lattiaan sen pohjassa olevan metallisen piikin eli stakkelin avulla. Sellisti liikuttaa joustaan vaakatasossa kieliä vasten. Sellon ääni on lumoava, se hurmaa kuulijan ihmisääntä muistuttavalla sävyllään.

Sellonuotit on yleensä kirjoitettu basso- eli F-avaimelle, mutta korkeimmille äänille käytetään myös tenoriavainta. Sellossa on neljä kvintinvälein viritettyä kieltä: C , G, D ja A. Sellon vire vastaa alttoviulun viritystä, mutta se on oktaavin alempana.

Selloa käytetään lähinnä länsimaisessa taidemusiikissa. Se on osa sinfoniaorkesteria ja jousikvartettia sekä usein mukana myös muissa kamarimusiikkiryhmissä Sellolle on sävelletty lukuisia konserttoja ja sonaatteja. Populaarimusiikissa sello on harvinaisempi. Vaikka sello saattaa olla mukana joissakin kappaleissa tai levytyksissä, on harvinaista, että se kuuluisi peruskokoonpanoon.

(Lähde Wikipedia)

Sellon valinta lapselle

Valittaessa soitinta lapselle täytyy ensimmäisenä varmistaa soittimen oikea koko. Selloa kokeiltaessa asetetaan soittimen kaula soittajan vasemman olan päälle. Sellon pohjassa oleva piikki säädetään siten, että soitin mahtuu hyvin soittajan jälkojen väliin ja sellon pohja lepää soittajan rintaa vasten. Jos soittajan kädet yltävät sellon kaulan ympärille ja kaikkialle otelaudalla, sello on sopivan kokoinen hänelle!

Kun soittimen hankinta ajankohtainen, autamme soittimen valitsemisessa. Tutustu selloihimme soitinkaupassamme.